Nedir Bu Grafik Tasarım?

Grafik tasarım, sanat ve teknolojiyi kullanarak  bir mesajı iletmek ve görselleştirmek için kullanılan bir iletişim yöntemidir. Vurgu, zıtlık, hiyerarşi vb. bu dilin kurallarını oluşturur.

Peki, Ne İşe Yarar?

Grafik tasarım, karmaşık olanı çözer. Nasıl mı? Karmaşık bir mesajı kalıcı ve algılanabilir bir görselle anlatabilir. Aslında grafik tasarım her yerdedir ve herkes içindir. Nüfüs cüzdanından paraya, içtiğiniz suyun etiketinden marketteki her bir ürüne kadar grafik tasarım ürünüdür.

Grafik tasarım basılı ve hareketli medya olarak farklı alanlarda ürünler içerir. Basılı medyaya yönelik logo, broşür, kurumsal kimlik, kitap dergi gibi basılı yayın organlarıdır. Hareketli medyaya yönelik jenerikler, TV reklamları arayüz tasarımı gibi ürünlerdir. Bu işi yapan kişiye ise Grafiker (Almanca Graphiker kelimesinin karşılığı) ya da Grafik Tasarımcı (İngilizce Graphic Designer kelimesinin karşılığı) unvanı verilir. Bu unvana sahip olabilmek için eğitimden geçmek gerekir.

Grafik Tasarımcı

Mesajın iletilmesi için metin, fotoğraf gibi görsel öğeleri estetik bir dil ile çekici hale getiren ve bu yolla etkili bir görsel iletişim oluşturan kişi grafik tasarımcıdır. Grafik tasarımcının amacı etkili bir dille mesajı görsel öğeleri kullanarak aktarabilmektir.

Mizanpaj ve kapak tasarımı ile ilgilenen bir tasarımcı gazete, dergi gibi materyallerin görsellik açısından tasarlayabilir, dergi ve kitap kapakları tasarlayarak bir yayın evinde çalışabilir. Hareketli medyaya yönelen bir tasarımcı televizyon kanallarında jenerik, reklam ve animasyon alanlarında çalışabilir. Bir Tasarımcı logo, broşür, katalog afiş vb. tasarımlar yaparak tasarım ofislerinde çalışabilir…

Kullanılan Programlar

Günümüzde grafik ve medya yazılımlarını üreten Adobe şirketi çokça tercih edilmekte. Adobe Programları (Illustrator, Photoshop, Indesign, After Effects, Premier ) aracılığıyla grafik tasarımcılar basılı ve hareketli medyaya yönelik tasarımlar yaparlar.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir